Att försöka hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen kan vara både spännande och ekonomiskt utmanande, särskilt när det kommer till ny elektronik. Oavsett om det är den senaste mobilen, en avancerad laptop eller ett system för det smarta hemmet du är ute efter finns det flera sätt att finansiera dina inköp. Här får du våra fyra bästa tips!
Det bästa och mest kostnadseffektiva är ju om du kan ta av ditt eget sparkapital eller börja spara ihop pengar till elektroniken du vill köpa. Detta kanske passar bäst om det rör sig om mindre köp eller om du har tid på dig att spara ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna göra ett större köp.
Om du bestämmer dig för att spara bör du först kolla upp vilka köp du ska göra, hur mycket pengar du faktiskt behöver och sätta ett sparmål utifrån det. Se även över vilka utgifter du kan dra ner på i vardagen för att kunna lägga undan mer pengar varje vecka eller månad.
I dag finns det flera återförsäljare och operatörer som har ett stort utbud av begagnade och rekonditionerade enheter till betydligt lägre priser. Hos operatörerna och till exempel Swappie hittar du främst mobiltelefoner, men hos exempelvis Refurbed finns det flera olika elektronik-kategorier att välja mellan – från mobiler, datorer och surfplattor till köksutrustning och robotdammsugare.
Att sälja eller byta in dina gamla elektroniska enheter kan också vara ett bra sätt att finansiera nya inköp. Hos vissa operatörer, tillverkare och återförsäljare kan man få betalt för att man lämnar in gamla enheter, eller annars rabatt när man köper nytt.
Du blir samtidigt av med gamla enheter som annars hade legat och skräpat i byrålådan. Win win!
Om du akut måste köpa till exempel en ny mobil eller dator men de ekonomiska möjligheterna är begränsade för tillfället kan det faktiskt finnas möjlighet att ansöka om ett lån. Vi vill betona att detta bara är ett alternativ för dig som har goda ekonomiska förutsättningar i stort och bara behöver ett tillfälligt tillskott för täcka de oförutsedda utgifterna. Så se över din ekonomi och se om det finns utrymme för att hantera de kostnader som ett lån medför.
Om du känner att ett lån kan vara ett alternativ för dig är det då ett mindre privatlån (även kallat konsumtionslån) utan säkerhet som passar bäst, till exempel ett snabblån. På https://www.snabblånen.se/ kan du jämföra lånevillkor och räntor och snabbt hitta det mest förmånliga alternativet för dig.
Något att tänka på är att just snabblån ofta har betydligt högre räntor än större lån med säkerhet, och i regel även relativt korta återbetalningstider. Därför är det extra viktigt att du säkerställer att du kommer kunna hantera lånekostnaderna innan du ansöker.