När surfplattorna lanserades var det som ett komplement till datorerna. Idag är det många hem som enbart har surfplattor. Detta just på grund av att de är så smidiga att ta med sig, enkla att konfigurera med olika appar och att företag allt mer skapar appar för att möta konsumenternas behov.
Några av de saker man behöver ta ställning till inför köp av surfplattor är operativsystem, storlek, batteritid, minne och om den har Wifi.
Utgå från hur surfplattan ska användas. Många (inte minst i arbetslivet) har den som en digital anteckningsbok. Då är det viktigt att den är liten och har lång batteritid. Andra köper surfplatta för att se på film, surfa och läsa nyheter. Då kanske en större platta passar för att öka filmupplevelsen och göra det enklare att navigera på internet.
Nedan presenteras de tre vanligaste operativsystemen på surfplattor och vad man bör tänka på gällande val av platta med dessa system.
Android är det operativsystem som är vanligast förekommande. Bland annat använder sig Samsung av Android i sina surfplattor. En fördel med Android är att det är ett öppet system. Det gör att vem som helst kan programmera en app och sedan distribuera den till de som är intresserad av att använda den.
Som ovan nämnts är det öppna systemet en fördel. Men det kan även vara en nackdel. I och med att det inte finns någon kontroll (jämför gärna mot iOS nedan) på de appar som skapas finns det betydligt mer virus och spionprogram till Android än till iOS. Ta för vana att alltid ladda hem appar via Google Play. Det ökar i alla fall chansen att det är säkra programvaror som laddas ner.
Det operativsystem som används av Apple är iOS. En stor fördel med iOS är det är mycket användarvänligt.
Alla produkter med iOS som operativsystem är extremt kompatibla med varandra. Det är exempelvis enkelt att använda surfplattan som fjärrkontroll till TV:n eller skapa ett hemmanätverk som gör att filer kan överföras mellan de olika enheterna.
Men samtidigt är iOS inte alls lika kompatibelt med produkter som inte kommer från Apple. Detta skapar en ”inlåsningseffekt” där de med produkter med iOS i många fall blir tvungna att köpa andra produkter från just Apple för att få all teknik hemma att fungera perfekt.
De två största fördelarna med iOS är användarvänligheten och att appar som erbjuds via AppStore är säkerhetskontrollerade. Alla appar som ska laddas in på en surfplatta med iOS måste just laddas hem via AppStore vilket skapar denna extra säkerhet.
Detta blir därmed en mycket bra surfplatta att börja med för de som vill ha det enkelt och säkert.
Länge var det nästan bara iOS och Android som fanns som operativsystem på surfplattor. Men på senare år har även Windows etablerat sig på denna marknad. Idag finns två olika slags operativsystem från Windows på surfplattor. Det ena är Windows och det andra heter Windows RT. Det sistnämnda är utvecklat för att möta de behov som finns på surfplattor vilket gör att det rekommenderas på dessa enheter.
I och med att Windows var sena att utveckla operativsystem för surfplattor och att de än så länge ligger långt bakom iOS och Android gällande sålda enheter med systemet är även utbudet av appar lågt. Efterfrågan är helt enkelt inte tillräckligt stor för att företag som gör appar till iOS och Android ska lägga tid på att även utveckla en app som passar för Windows.